Prisvinner 2017

Prisvinner 2017:
Tidenes yngste vinnere av Den Norske Friluftslivsprisen
De er de yngste som er blitt hedret med prestisjetunge Den Norske Friluftslivsprisen, søstrene Hege (33) og Stine Schultz Heireng (35), kanskje bedre kjent som Tursøstrene. Prisen ble overrakt på søndag av stortingspresident Olemic Thommessen.
Det skjedde tradisjonen tro på friluftsmuseet Stenberg gård på Vestre Toten i Oppland, i forbindelse med festivalen Friluftsliv for Alle.
Stortingspresidenten fremhevet at de to lykkes med å inspirere folk til et aktivt lavterskel-friluftsliv. Det er en stor glede å overrekke prisen til tursøstrene. Gjennom sosiale medier blir de fulgt av tusenvis, både unge og voksne. De formidler at friluftsliv passer for alle. At alder og fysikk ikke spiller noen rolle. At alle ved å tilbringe mer tid i naturen vil finne overskudd og glede. Middag rundt et bål, overnatting i en hengekøye, vandring under en stjernehimmel. Eller bare å sitte ned i et skogholt å lytte til naturen. Hege og Stine Schultz Heireng viser oss at friluftsliv kan være for alle, sa stortingspresidenten.

Tar naturen inn i hverdagen 
Hege og Stines evne til å formidle smittende glede over det nære friluftslivet, er selvsagt noe juryen har lagt vekt på i sin begrunnelse for årets tildeling. Tursøstrene legger vekt på det oppnåelige hverdagsfriluftslivet, som kan kombineres med både jobb og familie. Et liv der opphold og tilstedeværelse i naturen er viktigere enn prestasjoner, adrenalinrush og utstyrsjag.

– Du må gjerne ha boden funn av utstyr. Men du trenger ikke. Gledene av opphold i naturen kan være den samme uansett, sa yngste tursøster Hege i sin takketale. 

Lån litt utstyr, kjøp gjerne brukt. Man trenger ikke gå langt, er tursøstrenes erfaring. Etter at storesøster fikk barn bestemte de seg i 2016 for å gjennomføre 52 overnattingsturer i løpet av året. Mange ganger ble det bare ei natt i hengekøye i skogholtet bak huset. De to er etter dette blitt veldig glad det de kaller «nærmarkslivet», til forskjell fra villmarkslivet. Søstrene er usikre på om det er de selv som har funnet opp begrepet.

STOLTE VINNERE: Tursøstrene sammen med stortingspresident Olemic Thommessen. Foto: Per Hovland

Fra hengekøye og rett på jobb

Så vi går gjerne på jobb med roser i kinnene etter en natt under stjernehimmelen, sier Stine. Begge sier de sover best ute og at friluftslivet gir dem overskudd i hverdagen.Etter hedersmiddag på Stenberg lørdag kveld overnattet søstrene selvsagt ute i sine hengekøyer, sammen med flere titalls andre. Det var jo natt-i-naturen-natta over hele landet, må vite.
Tursøstrene sier de opplever det er en stor ære å få prisen. Selvsagt, når vi ser hvem som har fått den tidligere. Det fleste av våre forgjengere har brukt hele sine liv på dette, mens vi bare er midt i våre friluftsliv. Vi blir vist en stor tillit ved å få denne prisen. Dette er kjempestort for oss, sier Stine.

Vil være ambassadører
Tursøstrene lover å være engasjerte stemmer og gode ambassadører for norsk friluftsliv i framtiden. De jobber med en ny bok i tillegg til sin blogg og andre prosjekter. Og selvsagt, de drar ofte på tur. Helst en gang i måneden for å få med seg alle sesongene og skiftene i naturen. 

Og akkurat nå har de nyhedrede tursøstrene én ting å si til det norske folk:
Værprognosene for siste del av september fantastiske. Høsten er uansett fantastisk. Vær ute! Akkurat nå kan du oppleve naturen i endring. Nyt de klare fargene. Finn sopp, spis bær. Overnatter du ute om høsten skjer soloppgang og solnedgang på tidspunkter du faktisk er våken og kan nyte det. Gjør det enkelt, men gjør det!

Tekst og foto: Per Hovland