ILDSJEL 2018 Åsmund Berthelsen fra Naustdal

Fra venstre: Kristine Anita Mikkelsen (stedfortreder for finalist Monica Haugen Mikkelsen), vinner Åsmund Berthilsen, kultursjef Elisabeth Lund og finalist Birger Baisgård.Vinner av ildsjelprisen

Viktig med frihet
Åsmund Berthelsen mener at en viktig del av oppskriften på suksess er å gi barna stor frihet. I et landskap av kuler og skihopp får de utfolde seg fritt, med veiledning fra voksne. 

–  Skiskole er kanskje litt feil begrep, for det er skilek, og ikke lange økter med instruksjon. De må få bestemme sjøl hva de skal prøve, og ikke bli instruert hele tiden. Du må gjerne gi råd, men ikke stå for lenge og forklare, sier han.

På sommeren arrangerer han turorientering for barn, og han er sentral i å bygge opp et nytt skianlegg sammen med blant annet 4H lokalt.

Vil spre friluftsglede
Når vi spør hva som motiverer Berthelsen til å gjøre det arbeidet han gjør, forteller han om gleden ved å være aktiv som han selv har opplevd. Han husker tilbake på hvor spennende det var å være alene i fjellet som 10-åring:

 Jeg hadde hørt om både gaupe og bjørn, og var spent på om jeg skulle få se dem. 

Oppveksten på gård i Telemark har også bidratt til å vekke friluftsinteressen. 
– Jeg husker luktene av høy, hest, granbar og bål. Det var opplevelser med alle sanser, forteller han. 

Det er den samme gleden ved å være ute han vil at de som er unge nå skal få lov til å oppleve. 

– Tusener som gjør en kjempejobb 
Hvem som skal få ildsjelprisen blir bestemt gjennom en åpen avstemning på nett, etter at juryen har valgt ut tre kandidater. 

Dag Kaas, som ledet juryen, mener Berthelsen har gjort en stor innsats på mange felt, som gjør at prisen er svært fortjent. Likevel vil han samtidig understreke at det aldri er lett å velge hvem som skal nomineres. 

– Det er tusenvis som gjør en formidabel innsats rundt i landet, sier han, og understreker at alle de nominerte er vinnere. 

Juryen har skrevet følgende begrunnelse for at de nominerte Berthelsen: 

Kandidaten er ansvarlig for orientering i Tambarskjelvar, er nestleder i ski/orienteringsgruppa, og har orienteringsopplæring med skoleklasser. 66-åringen er i tillegg til å være aktiv i Barnas Turlag også den som er ansvarlig for turorientering om sommeren, arrangerer skiskole for barn fra januar til mars, og jobber mye dugnad i Instedalen skianlegg, der han er leder. Berthelsen er selv også en ivrig orienteringsløper, og kandidaten opplyses å ha lagt ned utrolig mange timer for barn og ungdom gjennom mange år. 

Disse tre kjemper om Friluftslivets Ildsjelpris 2018

Kandidatene til å vinne årets ildsjelpris er Monica Mikalsen fra Barnas Turlag i Tromsø, Birger Baisgård fra DNT Oslo og omegn og Åsmund Berthelsen fra Tambarskjelvar Idrettslag i Naustdal.  

Monica Mikalsen (52), Tromsø
Kandidaten er en stor ressurs for hele Troms Turlag, og ifølge forslagsstillerne hadde det ikke vært et Barnas Turlag i Tromsø, hvis det ikke hadde vært for Monica Mikalsen som har holdt turgruppa gående i mer enn ti år. Ildsjelen utmerker seg med en fantastisk stå på-vilje og et stort hjerte for å få med andre ut på tur. Listen over initiativ Mikalsen står bak er nærmest utømmelig, ifølge forslagsstillerne. Kandidaten stiller alltid opp, og barna gleder seg alltid til en ny tur med ildsjelen, og hun har plass i mangt et hjerte.


Birger Baisgård (63), Oslo

Kandidaten omtales som en initiativrik ildsjel for DNT Oslo og Omegn, med en sterk gjennomføringsevne og en entusiasme som smitter over på alle rundt han. Han er initiativtaker til etableringen av foreningens frivilligkafé, og i sitt frivillige arbeid for DNT Oslo og omegn har kandidaten hatt tilsynsansvar på to av foreningens hytter. I tillegg til å være turleder og kajakkinstruktør for foreningen, står 63-åringen bak opprettelsen av en egen vedgruppe, som han selv leder – og som sørger for ved til DNT Oslo og omegns 28 ubetjente markahytter. Kandidaten er også sterkt involvert i planleggingen og gjennomføringen av 150 årsjubileet for foreningen.


Åsmund Berthelsen (66), Naustdal
Kandidaten er ansvarlig for orientering i Tambarskjelvar, er nestleder i ski/orienteringsgruppa, og har orienteringsopplæring med skoleklasser. 66-åringen er i tillegg til å være aktiv i Barnas Turlag også den som er ansvarlig for turorientering om sommeren, arrangerer skiskole for barn fra januar til mars, og jobber mye dugnad i Instedalen skianlegg, der han er leder. Berthelsen er selv også en ivrig orienteringsløper, og kandidaten opplyses å ha lagt ned utrolig mange timer for barn og ungdom gjennom mange år.

Stemmes frem av folket
Vinneren av Friluftslivets Ildsjelpris kåres gjennom en SMS-avstemning fra 20. - 30. august, og finalistene mottar en pengesum i ulik størrelsesorden til sitt videre arbeid i friluftslivet.


 

Ildsjelkandidatene fra 2017: Brith Sørensen, Torsken

Brith nominert til Friluftslivets Ildsjelpris: - Ydmyk og litt redd
Brith Sørensen fra Torsken av med seieren, vil hun bruke pengene på bålhus på Torskenskaret.  Jeg får lus i magen når jeg tenker på at jeg er nominert, og er ydmyk og litt redd når jeg tenker på hvordan skal jeg klare å leve opp til den æren, sier Brith Sørensen (73). Brith omtales som primus motor for Torsken Turgruppe, og som kommunes friluftlivsressurs og folkehelsekoordinator – på frivillig basis. 

Evenes Turlag

Evenes Turlag: - Med på å gi ekstra energi for videre innsats
Pengepremien vil turlaget bruke pengene på ny skilting og merking av løypenettet i kommunen.  
Evenes Turlag sin reaksjon da vi fikk høre om nominasjonen var en helt overveldende glede og overraskelse! Det er alltid fint å bli satt pris på for oss som driver frivillig arbeid, og det er med på å gi ekstra energi for videre innsats, sier Einar Pettersen på vegne av Evenes Turlag.

Kåre Haug, Rykkin

Ildsjelfinalist Kåre Haug: - "Det er hyggelig å få en hyllest for det arbeidet vi gjør"
 57 år etter at han stemplet sitt første kjentmannsmerke, er ildsjelen fortsatt nysgjerrig på alt det Marka har å by på. Det å bli nominert er en hyllest i seg selv. Alle som er nominert bidrar på hver sin måte til å gjøre naturen tilgjengelig for flere, og det er hyggelig å få en hyllest for det arbeidet vi gjør. Prisen bidrar til å løfte frem frivillige ildsjelers innsats – det er viktig. Det er mange som fortjener anerkjennelse, sier Kåre Haug om nominasjonen til Friluftslivets Ildsjelpris for 2017.

Finalistene fra 2016: Foreningen Stolpejakten, styreleder Tommy Gullord

Foreningen har sitt geografiske utgangspunkt i Gjøvik-regionen, og eier infrastruktur overdratt fra Gjø-Vard o-lag ved foreningens stiftelse for bruk i konseptet Stolpejakten. (vedtekter www.stolpejakten.no) Stolpejakten er en allmennyttig forening som skal bidra til økt fysisk aktivitet blant folk flest i hele landet.Stolpejakten har spredd seg til stadig flere regioner, byer og lokalsamfunn og er en særlig fin måte å få folk ut på tur og ut i naturen på. Tilbudet er en nyskapning og aktiviserer svært mange mennesker i det nære friluftslivet i sitt eget nærområde.

https://www.facebook.com/stolpejakten/?fref=ts

Ann Marit Rakstang Vikan, Kvisvik

Ann Marit har vært aktiv i 4H gjennom mange år. I 4H Møre og Romsdal har hun vært fylkesstyremedlem gjennom 6 år og 2 av disse som fylkesstyreleder. Men det er som klubbrådgiver i Grimstadhøgda 4H hun bidrar og gjør en stor forskjell i nærmiljøet sitt. Hun har vært klubbrådgiver siden 1995 og bidrar til å lære nye generasjoner om naturen og friluftsaktivitet. Hun har vært en stor ressurs og ildesjel for å få på plass naturmøteplassen til Grimstadhøgda 4H. Ann Marit har stadig nye prosjekter på gang. Friluftsområdet og naturmøteplassen de har etablert er åpen for alle, og er en flott arena for ulike friluftslivsaktiviteter.

https://www.facebook.com/Gammehaugen-Friluftsomr%C3%A5de-1710951552489106/?fref=ts

Knut Berntsen, Nesna

Polarsirkelen friluftsråd har i de siste årene arbeidet for å endre skolene til å bli helsefremmende skoler. Knut er en aktiv og ivrig forkjemper for fysisk aktivitet og friluftsliv til barn og voksne i de åtte kommunene de samarbeider med. Med arrangementer som "Full Fræs", lærerutdanning med fokus på friluftsliv og helse og Friluftsskoler har friluftsrådet løftet kommunenes fokus på friluftsliv til er helt nytt nivå.

https://www.facebook.com/Polarsirkelen-Friluftsr%C3%A5d-180504585383546/?fref=ts

Ildsjelprisen 2015

Årets Ildsjel: Inger Maria Sjøberg
Finalister: Ingebjørg Eitrheim Nondal og  Kolbjørn Sando
 

Ildsjelprisen 2014

Årets Ildsjel: Robin Dahle Oen
2. plass: Trond Løkke 
3. plass: Margrete Ruud Skjeseth
Finalister: Havva Cucurkaya og Johan Christian Sunde

Ildsjelprisen 2013

Årets Ildsjel 2013: Thor Bergesen fra Sandnessjøen.
Prisen

Vinner av 2. plassen: Tom Pedersen, Hadeland/Toten
Vinner av 3. plassen: Else Bjørg Finstad, Kragerø
Vinner av 4. plassen: Jannike Reymert, Namsos
Vinner av 4. plassen: Thomas Hisdal, Bergen